Gebelikte Hipogonadizm
Hipogonadizm Nedir?
Hipogonadizm, hipo hipo veya uzun adıyla hipogonadotropik hipogonadizm durumu beyinde bulunan ortalama nohut büyüklüğünde bir salgı bezi olan hipofiz bezinin yeterli seviyede hormon salgılayamaması durumudur.
Gebelik oluşabilmesi için sağlıklı sperm ve yumurta hücresinin olması gerekir. Kadınlarda sağlıklı yumurta oluşumu da Hipofiz bezinden salgılanan FSH ( folikül uyarıcı hormon) ve LH (lüteinleştiren hormon) isimli iki önemli hormonun düzeyiyle doğrudan orantılıdır.
Hipofiz bezinden bu iki hormon yeteri kadar salgılanamazsa yumurta kalitesi gebelik için uygun şartlarda olmaz. Hormon salgılanması daha ileri derecede düşük olursa bu durumda yumurta oluşumu yani ovulasyon gerçekleşmez.
Erkek bireylerde ise salgılanan bu iki hormon sperm üretimi ve testosteron salgılanmasını kontrol etmektedir. Hormon eksikliğine bağlı olarak sperm üretimi azalmakta daha ileri durumlarda ise tamamen durmaktadır.
Hipogonadizm durumu primer ve sekonder olmak olmak üzere iki şekilde olur. Primer hipogonadizm doğuştan gelen bir sorundur. Bu durum çok nadir görülmekle beraber bu bireyler ömür boyu hormon desteğini dışardan alacakları hormon ilaçlarıyla karşılaması gerekir. Sekonder hipogonadizmde ise hipofiz bezinde sonradan oluşacak sorunlardan kaynaklı olarak hormon salgılanamaması ortaya çıkar.
En önemli sebeplerden bazıları beyinde veya hipofiz bezinde oluşan tümörler, yüksekten düşme trafik kazası gibi beyni etkileyen yaralanmalar, kontrolsüz antidepresan steroit türü ilaçların yoğun kullanımı gibi durumlardır. Sorunlar tedavi edildiğinde Hipofiz bezi tekrardan düzenli hormon salgılamasına devam edebilir.
Daha detaylı bilgi için instagram sayfamdan veya whatsapp üzerinden bana ulaşabilirsiniz İLETİŞİM