ŞİFA DİYE BAŞLADIK UMUT OLDU

Klinefelter Sendromu ve İnfertilite

Klinefelter Sendromu Nedir?

Klinefelter Sendromu 1942 yılında Dr. H. Klinefelter tarafından keşfedildiği için onun soyadıyla isimlendirilen bir kromozom bozukluğu durumudur yani genetik bir hastalıktır.

Sağlıklı bir erkekte 46,XY kromozom yapısı varken Klinefelter sendromu olan erkeklerde 47,XXY şeklinde fazladan X kromozomu bulunmaktadır. 48,XXYY 48,XXXY gibi kromozom yapıları da olmakla beraber asıl Klinefelter Sendromu 47,XXY olarak geçer.

Klinefelter sendromu sadece erkeklerde görülen bir genetik hastalık olmakla beraber bu hastalığı taşıyan erkeklerin nerdeyse tamamı (%95-%98) azospermi’dir.  Bu kişilerin sperm tahlillerinde sperm çıkışı olmaz veya 3-5 gibi sıfıra yakın düzeydedir. Sperm hücrelerinin üretiminden sorumlu genler Y kromozomu üzerinde bulunur. Klinefelter sendromu da bu cinsiyet kromozom bölgesinde oluşan bir sorun olması sebebiyle sperm üretimini olumsuz etkilemektedir.

Klinefelter Sendromunun Tedavisi Var mı? 

Klinefelter Sendromu genetik bir hastalık olduğu için günümüz teknolojisiyle tedavisi mümkün değildir.

Klinefelter Sendromu Olan Erkekler Çocuk Sahibi Olabilir mi?

Bu hastalık grubundaki erkeklerin %2-5 civarının testislerinde canlı sperm ana hücresi ve sperm hücresi bulunabilmektedir. Bu gruptaki erkekler teorik olarak Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olabilirler.

Daha detaylı bilgi  için bana ulaşabilirsiniz. İLETİŞİM

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir